Menu

Blog

 

Over wetten en regels raken wij niet uitgepraat. Aan elke wet zit onlosmakelijk een discussie vast. Onze advocaten en belastingkundigen houden zich graag bezig met ontwikkelingen en interessante casussen in hun eigen rechtsgebied. Dit vertalen zij naar actuele, openhartige blogs.

Stikstofprobleem: duidelijkheid of nog niet?

26.09.2019 | Fokke Voerman

 

Oud-minister Remkes heeft woensdagmiddag 25 september jl. om 17.30 uur een persconferentie gegeven met aanbevelingen om stikstof naar beneden te brengen naar aanleiding van de gevolgen van de stikstof-uitspraak van de Raad van State (RvS) voor lopende (bouw)projecten.

 

Wat is het stikstofbesluit?

De Raad van State (RvS) oordeelde dat het Programma Aanpak Stikstof (PAS) van Nederland niet voldoet aan Europese regels. In dat programma was vastgelegd dat een project stikstof mocht uitstoten, ook in de buurt van specifiek beschermde natuurgebieden, zolang de belofte maar werd gedaan dat de uitstoot in de toekomst zou worden gecompenseerd. Nu blijkt dat het besluit van de RvS ook gevolgen heeft voor 18.000 (bouw)projecten waaronder meer dan 100 overheidsprojecten, omdat deze compensatie ook hard moet worden aangetoond.

 

Advies van oud-minister Remkes

Remkes is van mening dat de stikstofuitstoot fors naar beneden moet en in alle sectoren van de Nederlandse maatschappij. De meeste vooruitgang is op korte termijn te boeken in de sectoren veehouderij en verkeer, volgens Remkes.

Het is te verwachten dat de maximumsnelheid op snelwegen en provinciale wegen, in het bijzonder in de nabijheid van Natura 2000-gebieden, verlaagd zal gaan worden en veehouderijen in de nabijheid van Natura 2000-gebieden moeten inkrimpen. De invulling van de treffen maatregelen laat de commissie aan de regering over. De commissie komt niet met concrete voorstellen voor maatregelen.

 

Duidelijkheid of nog niet?

Daarmee blijft het wederom de nodige tijd onduidelijk hoe projecten die stilliggen door de uitspraak van de Raad van State weer vlot getrokken kunnen worden. Helder is wel dat de commissie Remkes vooral kiest voor maatwerkoplossingen in de nabijheid van Natura 2000-gebieden en niet kiest voor generieke maatregelen die alle betrokkenen in de sector raken. Ook hier geldt dat maatwerkoplossingen meer tijd zullen vergen dan “confectie”- oplossingen.

 

De politiek en in het bijzonder onze regering zal met de meeste spoed moeten komen met een concreet pakket aan maatregelen dat ook een praktische oplossing kunnen bieden voor de projecten die noodgedwongen stilliggen.

 

Meer weten?

Heeft u vragen of wilt u meer informatie? Neem dan gerust contact op met onze vastgoedspecialist Fokke Voerman.

 

Lees ook eens: Betere waarborgen opdrachtgevers bij het bouwen

 

stikstofprobleem

 

 

Tags: bouwrecht, stikstofprobleem , remkes , vastgoed , stikstof

 

Reactie(s)


TommyLeeMaxBond

 

Door Kelsey Sizemore op 28 augustus 2020


(It's very urgent, therefore we kindly ask you to forward this email to your CEO. Thanks)

Dear CEO,

This email is from China domain name registration center, which mainly deal with the domain name registration in China. On 27-05-2020, we received an application from Hongxin Ltd requested "baxadvies" as their internet keyword and China (CN) domain names (baxadvies.cn, baxadvies.com.cn, baxadvies.net.cn, baxadvies.org.cn). But after checking it, we find this name conflict with your company name or trademark. In order to deal with this matter better, it's necessary to send this message to your company and confirm whether this company is your distributor or business partner in China?


Best Regards
****************************************
Oliver Liu | Service & Operations Manager
China Registry (Head Office)
6012, Xingdi Building, No. 1698 Yishan Road, Shanghai 201103, China
Tel: +86-02161918696
Fax: +86-02161918697
Mob: +86-13816428671
www[dot]chinaregistry[dot]net.cn
****************************************

 

Door Oliver Liu op 27 mei 2020


 

Reageren

 

Naam

Email adres

Bericht

 

Controle

 

 

Alle velden zijn verplicht!