Menu

Blog

 

Over wetten en regels raken wij niet uitgepraat. Aan elke wet zit onlosmakelijk een discussie vast. Onze advocaten en belastingkundigen houden zich graag bezig met ontwikkelingen en interessante casussen in hun eigen rechtsgebied. Dit vertalen zij naar actuele, openhartige blogs.

Ziekmelding na verzoek ontslagvergunning

11.03.2022 | Maarten Korthuis

 

Een  ziekmelding, na indiening van een ontslagaanvraag, die wordt afgewezen door het UWV, leidt volgens de Hoge Raad (zie ECLI:NL:HR:2022:276) niet tot een ontslagverbod bij ziekte in de (vervolg-) ontbindingsprocedure bij de kantonrechter.

 

Wat was er aan de hand?

Wanneer een werknemer zich ziek meldt, nadat een ontslagvergunning wegens bedrijfseconomische omstandigheden (BEO) is ingediend, geldt het ontslagverbod bij ziekte niet. Dat betekent dat wanneer een werknemer ziek wordt na de aanvraag van een ontslagvergunning, de werkgever de arbeidsovereenkomst bij een verleende ontslagvergunning kan opzeggen.

 

Sinds de inwerkingtreding van de WWZ kan een werkgever wanneer een ontslagvergunning op BEO door het UWV is afgewezen, een ontbindingsverzoek indienen bij de kantonrechter. Voor de inwerkingtreding van de WWZ kon dat niet. De vraag was of in die ontbindingsprocedure het ontslagverbod bij ziekte wel zou gelden, als een werknemer zich ziek gemeld had, na de aanvraag  van een ontslagvergunning, welke aanvraag door het UWV werd geweigerd, maar voor de start van de ontbindingsprocedure. De lagere rechtspraak was verdeeld. Sommige kantonrechters oordeelden, dat wanneer een werknemer zich ziek had gemeld voor de start van de ontbindingsprocedure, het ontslagverbod bij ziekte aan ontbinding in de weg stond. 

 

Zie bijvoorbeeld:

  • Ktr. Leeuwarden 5 februari 2021, ECLI:NL:RBNNE:2021;
  • Ktr. Rotterdam 27 november 2015, ECLI:NL:RBROT:2015:8706;
  • Ktr. Roermond 29 juni 2018, ECLI:NL:RBLIM:2018:6201.

 

Andere kantonrechters oordeelden het tegenovergestelde. Zie bijvoorbeeld:

  • Ktr. Nijmegen 6 juli 2018, ECLI:NL:RBGEL:2018:5388;
  • Ktr. Haarlem 29 september 2020, ECLI:NL:RBNHO:2020:10655;
  • Ktr. Roermond 30 januari 2018, ECLI:NL:RBLIM:2018:947.

 

De Hoge Raad heeft de knoop nu doorgehakt en geoordeeld dat een ziekmelding na indiening van een verzoek tot een ontslagvergunning bij het UWV, niet in de weg staat aan ontbinding van de arbeidsovereenkomst in een vervolgprocedure, na afwijzing van de ontslagvergunning.

 

Waarom?


Het belangrijkste argument van de Hoge Raad in deze uitspraak is, dat oneigenlijk gebruik van het opzegverbod tijdens ziekte dient te worden voorkomen. Wanneer een ziekmelding plaatsvindt in de periode tussen de ontslagaanvraag en het ontbindingsverzoek, zou dat tot gevolg hebben dat een ontbindingsverzoek wegens BEO niet kan worden toegewezen. Dat laat ruimte voor ziekmeldingen op oneigenlijke gronden, die dus uitsluitend gericht zijn op afwijzing van het ontbindingsverzoek. Daarbij komt dat de procedure bij het UWV en de kantonrechter nauw met elkaar zijn verbonden. Die nauwe band is een gevolg van een samenstel van regels die kort gezegd betekenen:

 

a)  dat ontbinding door de kantonrechter vanwege BEO slechts mogelijk is na het doorlopen van de ontslagprocedure bij het UWV;

b) tegen de beslissing van het UWV geen beroep bij de bestuursrechter mogelijk is;

c) het ontbindingsverzoek bij de kantonrechter slechts binnen twee maanden na weigering van de ontslagvergunning kan worden ingediend en

d)  de kantonrechter het verzoek tot ontslag aan dezelfde criteria toetst als het UWV.

 

Volgens de Hoge Raad volgt hij de bedoeling van de (WWZ-)wetgever. De Hoge Raad is van mening dat het tegengaan van oneigenlijk gebruik van een ziekmelding zwaarder weegt, dan andere argumenten.

 
Goed nieuws voor werkgevers die willen reorganiseren:

Het oordeel van de Hoge Raad is gunstig voor reorganiserende werkgevers. Het ontslagverbod bij ziekte staat niet aan ontbinding in de weg, wanneer geen ontslagvergunning is toegekend, nadat een werknemer zich ziek had gemeld na indiening van het verzoek tot een ontslagvergunning.

 

Wilt u meer weten over bijvoorbeeld ontslagprocedures bij het UWV, neem dan gerust contact met ons op. Wij helpen u graag.

 

Tags: Arbeidsrecht

 

Reactie(s)


Hartelijk groeten
Na zoveel jaren loterij te hebben gespeeld, vond ik het moeilijk om te winnen, dingen waren moeilijk voor mij, dus besloot ik het te bespreken met mijn vriendin die me hielp. Ze vertelde me over haar ervaring met Dr. Ajayi die haar hielp breng haar man terug die haar verliet om met een andere vrouw te trouwen en haar achterliet met vier kinderen om alleen te lijden, ze vertelde me verder hoe ze Dr. Ajayi online ontmoette. Ik was erg onder de indruk toen ik haar verhaal hoorde, dus ik vertelde haar over mijn pech in de loterij En ze stelde me voor aan Dr. Ajayi na al mijn sessies met Dr. Ajayi, na een week besloot ik het opnieuw te proberen. Ik kan mezelf niet geloven. Ik heb zoveel gewonnen dat ik het nooit zou kunnen geloven. Allemaal dankzij Dr. Ajayi. leef nu mijn droomleven. u kunt contact opnemen met Dr. Ajayi op Whatsapp: +2347084887094 of e-mail: drajayi1990@gmail.com voor hulp.

 

Door Klazina Roord op 02 december 2022


Getting rib of Herpes virus wasn't easy, I came across Dr voodoo on how he
has cured so many people from herpes and other illness so I decided to give
him a try, now am permanently cured using the natural herbs medication and
cleansing supplement sent by Dr voodoo no more herpes, contact Dr voodoo
WhatsApp number +2348140120719 also e-mail him at:
voodoospelltemple66@gmail.com

 

Door faith op 08 april 2022


Greetings to everyone reading this testimony,am here to
testify of a great man who was able to cure me permanently from herpes
Disease just with his herbal medicine,i have been herpes Positive for 5
years before i came across Dr voodoo Email on the internet on how he has
been using his herbal medicine to treat and cure patients from different
virus, so i contacted him and i explain to him concerning my problem, i
followed up with the instructions he gave me and he urge me to have faith
in his words that he was going to restore my health back, after some couple
of days Dr voodoo sent me some medicine which he gave me prescription on
how to take for 2 weeks, to make the long story short, I have been
confirmed Negative from my recent test in the hospital, just within 2 weeks
Dr voodoo was able to make me healthy and see reasons to live again, though
science says there is no cure, i believe God has sent this great man to
save people, you can all contact him for his medicine, he has presently
been treating diseases like,CANCER,BLOOD DISEASE,DIABETES,HIV,TYPHOID, and
many others, you can contact this man on voodoospelltemple66@gmail.com.or
add him on whatsApp +2348140120719, God Bless you sir!

 

Door Morgan op 08 april 2022


BEDANKT Dr.Igbinovia VOOR HET OPNIEUW GELUK BRENGEN IN MIJN FAMILIE
Hoi, ik ben Janny Rijkens en ik kom uit Sappemeer. Na drie jaar huwelijk met mijn man vroeg hij om een ??scheiding, hij vernietigde de liefde die we deelden en liet me met niets achter. Ik deed er alles aan om hem terug te krijgen, maar het was allemaal tevergeefs, ik wilde dat hij terugkwam omdat ik van hem hield. dus legde ik mijn probleem uit aan mijn vriend, en zij stelde voor dat ik me tot een meester wendde die haar hielp een zwangerschapsspreuk uit te spreken en haar man terug te brengen. Ik had geen andere keuze dan het te proberen, dus nam ik contact op met Dr.Igbinovia via WhatsApp +12162022709 en hij verzekerde me dat alles goed zou komen. Hij vertelde me alles wat ik nodig had om mijn werk te laten beginnen, wat ik deed en me voorstelde na drie dagen, mijn man, die al zoveel jaren niet heeft gebeld, belde me om zich te verontschuldigen voor alles wat er was gebeurd. Ik was zo verrast dat ik de oproep beantwoordde en het enige wat hij zei was dat hij heel veel spijt had van alles wat er was gebeurd. Hij wilde dat ik bij hem terugkwam. Hij zei ook dat hij zoveel van me hield. Ik was zo gelukkig en ik ging naar hem toe en we begonnen weer gelukkig samen te leven. dus iedereen die hulp nodig heeft bij problemen kan contact opnemen met deze echte tovenaar via doctorigbinovia93@gmail.com of viber +12066713285 God zegene u Dr Igbinovia voor het redden van mijn huwelijk

 

Door Janny Rijkens op 01 april 2022


 

Reageren

 

Naam

Email adres

Bericht

 

Controle

 

 

Alle velden zijn verplicht!