Menu

Blog

 

Over wetten en regels raken wij niet uitgepraat. Aan elke wet zit onlosmakelijk een discussie vast. Onze advocaten en belastingkundigen houden zich graag bezig met ontwikkelingen en interessante casussen in hun eigen rechtsgebied. Dit vertalen zij naar actuele, openhartige blogs.

Privacy actueler dan ooit

28.01.2021 | Michelle van Bindsbergen - 0 reactie(s)

 

Vandaag is het de 'Europese Dag van de Privacy'.   Het belang van het onderwerp 'privacy' is in 2020 nog eens extra duidelijk geworden. De Netflix-serie “The Social Dilemma” (in deze documentaire wordt de gevaarlijke impact van sociale netwerken uitgelicht) heeft veel mensen aan het denken gezet. In een tijd waarin sociale media een – meer dan ooit tevoren – verbindende factor heeft, realiseren ook steeds meer mensen zich hoe commerciële bedrijven als Google en Facebook in verre mate gebruik maken van persoonsgegevens.   Privacy en corona Zelfs in de bestrijding van corona, ligt een inbreuk op de privacy op de loer. Zo was een paar dagen geleden nog in het nieuws dat privégegevens uit GGD-systemen te koop zijn via chatdiensten. Deze gegevens, zoals burgerservicenummers, zijn interessant voor criminelen teneinde identiteitsfraude te plegen.   Wellicht dichter bij huis spelen vragen als: kan ik als werkgever eisen dat mensen zich laten testen op corona, of zich temperaturen voordat ze op de werkvloer verschijnen? Ben je als werknemer verplicht om een besmetting met het coronavirus te melden? En hoe zit het met je recht op privacy als wij dadelijk in samenleving leven waarin inzicht in je vaccinaties noodzakelijk is om bijvoorbeeld te mogen reizen?   Tot slot Kortom, het onderwerp privacy sijpelt overal in door: in de bestrijding van de wereldpandemie, in het gebruik van sociale media, in de non-profit sector en in het bedrijfsleven. Het is dus van belang hier op een juiste manier mee om te gaan. Bewustwording is stap 1. Je goed (laten) informeren wat je rechten en plichten zijn is stap 2. Het goed (laten) regelen binnen je organisatie, om (juridische) problemen te voorkomen, is stap 3.   Meer weten? Heeft u vragen over dit onderwerp of wilt u meer informatie, neem dan gerust contact met ons op.  

 

Tags: dagvandeprivacy, privacy, persoonsgegevens

 

Lees verder

Verklaring van erfrecht altijd verplicht?

06.01.2021 | Edo Moll - 0 reactie(s)

 

Na het overlijden van de ‘erflater’ wil de erfgenaam gebruik kunnen maken van de tegoeden op de bankrekening(en) van de erflater. De bank wil uiteraard alleen het geld beschikbaar stellen aan de erfgenaam als zeker is wie de erfgenaam is of wie de executeur is. Deze zekerheid wordt verkregen door een notariële verklaring van erfrecht of een verklaring van executele. Het nadeel hiervan is de kosten. Een verklaring van erfrecht kost al gauw enkele honderden euro’s. In een eenvoudige zaak, waarin buiten twijfel is dat er maar één erfgenaam is, kan het ook goedkoper. In sommige gevallen kan de notaris een gewaarmerkte e-mail opstellen waarin staat dat de cliënt de enige erfgenaam is en dat de banktegoeden voor hem of haar zijn. Soms neemt de bank geen genoegen met een gewaarmerkte e-mail waardoor de cliënt alsnog genoodzaakt is een verklaring van erfrecht aan te vragen. Op 7 december 2020 deed het Kifid (klachteninstituut financiële dienstverlening) hierover uitspraak. De uitspraak komt erop neer dat de bank op basis van de gewaarmerkte e-mail van de notaris de tegoeden beschikbaar had moeten stellen en niet van de cliënt een (duurdere) verklaring van erfrecht had mogen eisen.    Lees hier de hele uitspraak: Uitspraak Kifid 7 december 2020   Bij dit soort zaken is een gespecialiseerde erfrechtadvocaat onmisbaar. Neem bij vragen gerust contact op met Edo Moll.      Lees ook eens: Geschil over gitaar Kurt Cobain, Nalatenschap met familieleningen, Oplossing door overleg, Samen overleden op huwelijksreis: conflict erfenis, Afwikkeling erfenis is soms een lastige puzzel  

 

Tags: erfrecht, testament, erfgenaam, verklaringvanerfrecht

 

Lees verder

Op de hoogte blijven?

Op de hoogte blijven?

Onze advocaten en belastingkundigen informeren u graag over actuele ontwikkelingen op het gebied van recht en jurisprudentie.

Lees ons nieuws

Medewerkers ontmoeten

Medewerkers ontmoeten

De interne samenwerking tussen veertien advocaten, een fiscaal jurist en een team van stafmedewerkers is uniek in de Achterhoek.

Medewerkers