07.12.2020 | Edo Moll - 0 reactie(s)
“Vroeger gilde zij ook altijd al, dat zij het kleinste stukje worst had gekregen”
Het afwikkelen van een erfenis is soms een lastige puzzel. Zeker als er ingewikkelde familieverhoudingen zijn. Vanaf de jaren ’70 begon het aantal echtscheidingen toe te nemen. Een deel van de mensen die toen uit elkaar gingen, is later een nieuwe relatie begonnen of hertrouwd. Soms zijn uit die nieuwe relaties ook weer kinderen geboren. Oneerbiedig betiteld als ‘de tweede leg’. Het afwikkelen van een erfenis kan dan erg ingewikkeld worden. Regelmatig zijn de verhoudingen tussen de kinderen uit het eerste huwelijk en – bijvoorbeeld – de tweede vrouw van hun vader, niet zo warm.
Het afhandelen van een erfenis wordt ook ingewikkeld als er veel kinderen zijn. Ik heb enige tijd geleden een executeur mogen helpen bij het verdelen van een erfenis waarbij negen kinderen betrokken waren. Soms hebben de ouders aan één van de kinderen een grote schenking gedaan. Dan ontstaat de vraag of die schenking moet worden verrekend, of zoals de wet het noemt, moet worden ‘ingebracht’. Schenkingen die zijn gedaan vóór 1 januari 2003 worden door de wet beschouwd als een ‘voorschot op de erfenis’ en moeten bij het verdelen van de erfenis worden ingebracht. En op die regel zijn ook weer uitzonderingen mogelijk. Ook komt het regelmatig voor dat één van de kinderen geld heeft geleend van zijn ouders. Na het overlijden van de ouders willen de broers of zussen dat de lening wordt terugbetaald. Daar kan dan veel gedoe over ontstaan.
Het lijkt wel alsof na het overlijden van de laatste van de twee ouders alsnog oude rekeningen worden vereffend. Toen ik een cliënt in een ‘ruzieboedel’ vroeg waarom zijn zus nergens aan mee wou werken, antwoordde hij: “Vroeger gilde zij ook altijd al, dat zij het kleinste stukje worst had gekregen”.
De cliënt is er niet bij gebaat wanneer de advocaat als een olifant in de porseleinkast tekeergaat. Maar wanneer het niet anders kan, is een rechtszaak een prima manier om ervoor te zorgen dat een slepend conflict wordt opgelost. Toch vind ik het altijd belangrijk om te onderzoeken of de zaak ook eerder kan worden opgelost, zonder naar de rechter te gaan. Dat scheelt tijd en geld.
Bij dit soort zaken is een gespecialiseerde erfrechtadvocaat onmisbaar. Neem bij vragen gerust contact met ons op.
Lees ook eens: Geschil over gitaat Kurt Cobain, Nalatenschap met familieleningen, Oplossing door overleg, Samen overleden op huwelijksreis: conflict erfenis
Tags: erfenis, testament, nalatenschap, overlijden
Lees verder
20.10.2020 | Marthe Ceelen - 0 reactie(s)
Indien een van je ouders overlijdt, ben je erfgenaam. Dit is alleen anders indien je ouder een testament heeft opgesteld en je heeft onterfd. Je hebt dan nog recht op je legitieme portie, maar bent geen erfgenaam meer. Als je echtgenoot overlijdt, ben je ook erfgenaam. Dit is ook alleen anders indien er een testament is waarin je bent onterfd. Je ziet een dergelijk testament wel in echtscheidingssituaties. Als onterfde echtgenoot heb je geen recht op een legitieme portie.
Indien je kinderloze rijke oudtante je als erfgenaam heeft opgenomen in haar testament, ben je ook erfgenaam en heb je recht op een deel van haar erfenis. Het ontvangen van een erfenis kan leuk zijn indien de nalatenschap positief is en je een leuk bedrag ontvangt. Maar wat als er meer schulden dan bezittingen blijken te zijn?
Nalatenschap aanvaarden of verwerpen
Als erfgenaam heb je de mogelijkheid om de nalatenschap te aanvaarden of te verwerpen. Indien je de nalatenschap aanvaardt, heb je de mogelijkheid deze zuiver of beneficiair te aanvaarden. Indien je de nalatenschap zuiver aanvaardt, ben je aansprakelijk met heel je vermogen indien blijkt dat de nalatenschap negatief is doordat de schulden de baten blijken te overtreffen. Dat kun je voorkomen door de nalatenschap beneficiair te aanvaarden.
Beneficiair aanvaarden betekent dat je aanvaardt onder het voorrecht van boedelbeschrijving. Indien uit de boedelbeschrijving blijkt dat de schulden groter zijn dan de bezittingen, ben je niet aansprakelijk met je vermogen voor deze schulden. Je ontvangt niets, maar je hoeft ook geen schulden te voldoen. Je ontvangt pas iets indien blijkt dat de nalatenschap positief is.
Sommige erfgenamen hebben een nalatenschap zuiver aanvaard omdat ze echt in de veronderstelling verkeren dat er meer bezittingen zijn dan schulden. De afgelopen jaren kwam het vaak voor dat bleek dat een huis minder waard was dan de hypotheek die erop bleek te rusten. De schulden waren groter dan de bezittingen en de erfgenamen moesten met hun eigen vermogen de schulden voldoen.
Erfgenamen wettelijk beschermd tegen schulden
Sinds 1 september 2016 is er in de wet een artikel opgenomen dat erfgenamen beter beschermt tegen schulden van de erflater. Een erfgenaam die zuiver heeft aanvaard en die geconfronteerd wordt met een negatieve nalatenschap, is niet aansprakelijk voor de overblijvende schulden indien hij die niet kende en niet behoorde te kennen.
De Rechtbank Midden-Nederland besliste op 15 juni 2017 over een zaak die een echtgenote van een erflater was gestart. Na het overlijden van haar echtgenoot had zij de nalatenschap zuiver aanvaard en later bleek dat haar overleden echtgenoot een schuld had aan de verzekeraar over een terug te betalen persoonsgebondenbudget (PGB). Zij stelde dat dit een schuld was die zij niet kende en ook niet behoorde te kennen. De rechter oordeelde dat de echtgenote de schuld niet kende maar wel had behoren te kennen. Het gaat erom wat een erfgenaam redelijkerwijs had kunnen weten.
Raadpleeg de administratie
In ieder geval wordt van een erfgenaam verwacht dat hij heeft onderzocht waaruit de nalatenschap bestaat. Daarvoor is ten minste nodig dat hij de administratie van erflater moet hebben geraadpleegd. Indien de erfgenaam die zuiver aanvaardt dit niet doet of de administratie uitbesteedt, maakt dit niet dat hij de schuld niet behoorde te kennen. Hier wees de rechter het verzoek van de echtgenote dan ook af en de echtgenote was met haar eigen vermogen aansprakelijk voor de schuld aan de verzekeraar. Dit had ze kunnen voorkomen door de nalatenschap beneficiair te aanvaarden.
Meer weten?
Indien blijkt dat je erfgenaam bent, bedenk je dan goed voordat je de nalatenschap zuiver aanvaardt. Zuivere aanvaarding kan helaas ook blijken uit daden zoals het meenemen van de inboedel of het gebruiken van de bankpas van de overledene voor eigen gebruik. Neem bij vragen over een opengevallen nalatenschap gerust contact met ons op.
Op 13 november 2020 is het de Dag van de Erfenis. Tijdens deze dag kunt u kosteloos advies inwinnen over de afwikkeling van uw nalatenschap, over uw testament en andere vragen stellen die met een erfenis te maken hebben. Hiervoor kunt u terecht bij onze erfrechtspecialist Edo Moll.
Aanmelden voor een kosteloze afspraak* op vrijdag 13 november 2020 tussen 8.30 en 17.00 uur dient vooraf telefonisch te geschieden via (0314) 37 55 00 of via e.moll@baxadvocaten.nl.
* In verband met de coronamaatregelen wordt uw afspraak telefonisch, online of desgewenst op veilige afstand op ons kantoor ingepland.
Tags: erfenis, testament, nalatenschap, overlijden, erfgenaam
Lees verder
06.07.2020 | Edo Moll - 0 reactie(s)
In 1994 overleed de Amerikaanse zanger gitarist Kurt Cobain. Zijn dochter Frances erfde een kostbare Martin gitaar van hem. Frances was getrouwd met Isaiah Silva. In 2016 vroeg Frances de echtscheiding aan. Daarna ontstond er een conflict over de gitaar van Kurt. Na een strijd van 2 jaar heeft Frances geaccepteerd dat de gitaar van haar vader, aan haar ex-man toekomt. Recent is deze gitaar geveild voor 6 miljoen dollar.
Hoe zou de strijd over de gitaar naar Nederlands recht zijn afgelopen?
Volgens artikel 1:94 BW vallen schenkingen en erfenissen niet in de gemeenschap van goederen. Wat je erft of geschonken krijgt, wordt dus niet mede-eigendom van je partner. Maar voor huwelijken die gesloten zijn vóór 1 januari 2018 geldt nog het oude systeem: schenkingen en erfenissen vallen in de gemeenschap van goederen, tenzij de erflater of schenker in zijn testament of schenkingsakte heeft bepaald, dat wat hij nalaat of schenkt, niet in de gemeenschap van goederen valt.
Dus hebt u een dure gitaar en wilt u niet dat die bij de ‘koude kant’ terecht komt, dan is het verstandig om voor de zekerheid bij de notaris in uw testament een zogenoemde 'uitsluitingsclausule' te laten opnemen.
Is uw kind na 1 januari 2018 getrouwd, dan is dat in de meeste gevallen niet nodig. Toch kan het verstandig zijn wél een uitsluitingsclausule op te laten nemen in testament of schenkingsakte. Uw kind kan namelijk met zijn of haar partner gekozen hebben voor huwelijksvoorwaarden volgens het oude systeem, dus de regels die van toepassing waren vóór 1 januari 2018.
Meer weten?
Heeft u vragen, neem dan gerust contact op met erfrechtspecialist Edo Moll.
Tags: erfrecht, erfenis, nalatenschap, kurtcobain
Lees verder
12.06.2020 | Edo Moll - 0 reactie(s)
Ouders lenen soms geld uit aan hun kinderen. Wanneer de ouders overleden zijn en de erfenis wordt verdeeld, is het soms onduidelijk of de lening al is terugbetaald. Moet de lening nog worden terugbetaald? Hoe zit het met verjaring? Was het uiteindelijk misschien toch als schenking bedoeld? Daar kunnen ruzies over ontstaan tussen de erfgenamen. Eén van de kinderen vindt bijvoorbeeld dat het nog moet worden terugbetaald. Een andere broer of zus zegt dat het al is terugbetaald, of dat zijn schuld aan zijn ouders is verjaard.
Verjaringstermijn
De verjaringstermijn van een overeenkomst tot geldlening is vijf jaar. De termijn begint te lopen vanaf het moment dat de geldlener had moet terugbetalen.
De uitspraken van de rechtbanken over nalatenschappen met oude familieleningen, en van de gerechtshoven in hoger beroep, zitten niet op één lijn. De Hoge Raad heeft nog nooit een uitspraak gedaan over de verdeling van een erfenis met daarin één of meer verjaarde familieleningen aan erfgenamen.
In het Tijdschrift Erfrecht van juni 2020 heb ik een artikel over dit onderwerp geschreven. In het artikel ben ik ingegaan op het feit dat de rechterlijke uitspraken over dit onderwerp niet op één lijn zitten. Het zou voor de rechtspraktijk handig zijn, als de Hoge Raad een uitspraak hierover zou doen. Zodat degenen die beroepshalve betrokken zijn bij het afwikkelen van erfenissen, weten waar ze aan toe zijn.
Meer weten?
Heeft u vragen over het afwikkelen van een nalatenschap, neem dan gerust contact op met erfrechtspecialist Edo Moll.
Lees ook eens: Oplossing door overleg, Het belang van een executeur, Samen overleden op huwelijksreis: conflict erfenis
Tags: erfenis, nalatenschap, verjaringstermijn, familieleningen
Lees verder
13.05.2020 | Edo Moll - 0 reactie(s)
Het gerechtshof in Den Haag heeft op 12 mei 2020 in een erfrechtzaak een interessante uitspraak gedaan in hoger beroep.
Overlijden echtpaar
Een echtpaar op huwelijksreis in de Dominicaanse Republiek kwam kort na elkaar te overlijden. De hoofdregel in het erfrecht is dat de echtgenoot die later overlijdt, het gehele vermogen erft van de echtgenoot die als eerste overlijdt. In dit geval overleed eerst de vrouw en kort daarna de man. Dat betekent praktisch dat de familie van de man uiteindelijk ook het vermogen van de vrouw erft.
De rechtbank oordeelde vorig jaar dat het in deze zaak - bij wijze uitzondering - redelijk was om te doen alsof beiden tegelijk waren overleden. Dat zou betekenen dat de helft van het vermogen naar de familie van de man zou gaan en de andere helft naar de familie van de vrouw.
Uitspraak Hof
Het hof heeft dit in hoger beroep op 12 mei 2020 teruggedraaid. Het oordeel van het hof komt erop neer dat de letterlijke tekst van de wet moet worden gevolgd. Dat is beter in verband met de ‘rechtszekerheid’. Klik hier om de hele uitspraak van het hof te lezen.
Meer weten?
Wanneer een dierbare overlijdt, is het laatste wat je wil dat er ook ruzie over geld ontstaat. Het is heel belangrijk om dat zoveel mogelijk te voorkomen. Als de twee echtgenoten bij een notaris een testament hadden laten opstellen, waren deze nare rechtszaken niet nodig geweest. Neem bij vragen gerust contact op met erfrechtspecialist Edo Moll.
Lees ook eens: Wet bescherming erfgenamen tegen schulden, Casus: Wie is de erfgenaam?, Kan een huisdier erven?, Het belang van een executeur
Tags: erfenis, testament, overlijden, nabestaanden
Lees verder
02.03.2020 | Edo Moll - 0 reactie(s)
Veel rechtszaken worden gevoerd over de manier waarop de nalatenschap wordt afgewikkeld. Er kan bij de afwikkeling veel mis gaan omdat de regels ingewikkeld zijn en omdat de nabestaanden geen ervaring hebben met het afwikkelen van nalatenschappen.
Executeur
Als er geen executeur is benoemd, moeten de erfgenamen samen alle zaken regelen. Als de onderlinge verhoudingen niet goed zijn, is dat een ‘tijdbom’. Het moderne woord is overigens ‘executeur’. Vaak hoor ik nog de ouderwetse term ‘executeur testamentair’ maar dat begrip kennen we al sinds 2003 niet meer.
Wijs bij voorkeur iemand buiten de familie aan als executeur. Iemand die buiten de familie staat, is niet belast met moeizame familieverhoudingen. Executeur zijn is een hondenbaan als u amateur bent en geen verstand hebt van geldzaken en wetgeving. Wijs bij voorkeur iemand aan die verstand heeft van erfrecht en verstand heeft van cijfers. Hierbij valt te denken aan een notaris, of een andere professional zoals een accountant, belastingadviseur of boekhouder. Kijk ook eens bij www.novex-executeur.nl en www.nalatenschapsmakelaar.nl.
Testament
Iemand aanwijzen als executeur kan alleen in een testament. Een notaris kan hiervoor zorgdragen. Voorkom vervelende discussies en onnodige kosten. De kosten voor het laten maken van een testament zijn veel lager dan de kosten die na het overlijden kunnen ontstaan als de erfgenamen elkaar voor de rechter slepen.
Dag van het erfrecht
Op 20 maart 2020 is het de ‘Dag van het Erfrecht’. Deze dag is een initiatief van de Vereniging Erfrecht Advocaten Nederland. Tijdens deze dag wordt er aandacht gevraagd voor het belang van deskundige juridische begeleiding bij de afwikkeling van nalatenschappen. Kom langs of neem contact op tijdens de ‘Dag van het Erfrecht’ voor vrijblijvend en kosteloos advies over rechten en plichten van erfgenamen en de (afwikkeling van) nalatenschappen.
Meer weten?
Heeft u vragen of wilt u meer weten? Neem dan gerust contact op met Edo Moll, erfrechtadvocaat, lid de Vereniging Erfrecht Advocaten Nederland VEAN.
Lees ook eens: Wet bescherming erfgenamen tegen schulden, Casus: Wie is de erfgenaam?, Wet herziening partneralimentatie, Kan een huisdier erven?, Oplossing door overleg
Tags: erfrecht, erfenis, testament, overlijden, executeur
Lees verder
08.11.2019 | Edo Moll - 0 reactie(s)
Elke dag kan een erfenis open vallen. Vandaag wordt er aandacht gevraagd voor het belang van deskundige juridische begeleiding bij de afwikkeling van nalatenschappen.
Oplossing door overleg
Wanneer een naaste is overleden, is het laatste wat je wil dat er ook ruzie over geld ontstaat. Het is heel belangrijk om dat zoveel mogelijk te voorkomen. De benoeming in een testament van een neutrale professionele executeur kan veel narigheid voorkomen. Eén van de eigen familieleden aanwijzen als executeur kan ook, maar de evaring leert dat het afwikkelen van een nalatenschap een ingewikkelde klus kan worden. De executeur die ook erfgenaam en familielid is, merkt vaak dat zijn optreden zeer kritisch en soms zelfs wantrouwend door andere familieleden wordt gevolgd.
Naast of in plaats van het optreden van een executeur kan het ook raadzaam zijn om met alle erfgenamen samen de notaris te verzoeken de afwikkeling te begeleiden. Helaas lukt het niet altijd om alle erfgenamen op één lijn te krijgen.
Als het binnen de familie lukt om met zijn allen bij de notaris afspraken te maken dan is dat natuurlijk prima. Maar als de meningsverschillen te hoog zijn opgelopen en de rechter eraan te pas moet komen, dan heb je echt een gespecialiseerd advocaat nodig. De specialisatievereniging voor erfrechtavocaten is de VEAN https://www.vean.nl/.
Uw belangen staan voorop
Er komt veel kijken bij de afwikkeling van een nalatenschap. Vooral als de familieverhoudingen onder spanning staan en de communicatie onderling te wensen overlaat. Wie zijn de erfgenamen, wie mag actie ondernemen? Wat zijn mijn rechten en/of verplichtingen als erfgenaam? Wat zijn mijn taken als executeur, hoe moet ik te werk gaan? En wat zijn mijn rechten als onterfd kind? Op deze en andere vragen kunnen wij u antwoord geven.
Wij kijken samen met u naar uw wensen en mogelijkheden, zowel praktisch als juridisch. Uw belangen staan daarbij vanzelfsprekend voorop. Wij behartigen uitsluitend úw belangen en kunnen u begeleiden bij overleg en onderhandelingen met de andere betrokkenen. Daarnaast kunnen wij u ook bijstaan als er moet worden geprocedeerd om uw recht te halen.
Meer weten?
Het erfrecht kent veel regels over strikte termijnen van soms maar een paar maanden waarbinnen u aanspraak moet maken op uw rechten. Het komt helaas regelmatig voor dat te laat advies wordt ingewonnen. Neem voor meer informatie gerust contact met ons op.
Lees ook eens: Kan een huisdier erven? Gemeenschap van goederen op de schop?
Tags: Blog, erfrecht, familierecht, erfenis, nalatenschap
Lees verder
25.02.2019 | Edo Moll - 0 reactie(s)
Karl Lagerfeld, mode ontwerper, is op 19 februari 2019 in Frankrijk overleden. Hij zou zijn vermogen hebben willen nalaten aan zijn kat, Choupette. Is dat mogelijk?
Welk recht is van toepassing?
Eerst moet worden vastgesteld welk recht van toepassing is. Karl was Duitser, maar is overleden in Frankrijk. Volgens de Europese erfrechtverordening is Frans recht van toepassing, omdat Lagerfeld daar woonde op het moment van zijn overlijden. De Europese erfrechtverordening geeft Karl ook de mogelijkheid om te kiezen voor Duits recht omdat hij de Duitse nationaliteit had. Deze rechtskeuze is alleen effectief wanneer men zijn keuze bij de notaris in een testament laat vastleggen.
Nederlands recht
Naar Nederlands recht is het onmogelijk om vermogen na te laten aan een dier. Een dier heeft geen rechtssubjectiviteit en kan daardoor niet erven. Maar het is wel mogelijk om in een testament ervoor te zorgen dat een dier na overlijden goed wordt verzorgd. Men kan aan één of meer erfgenamen een last opleggen (art. 4:130 BW). Een last kan een verplichting inhouden voor een dier te zorgen. Karl zou aan één bepaalde persoon zijn gehele vermogen kunnen nalaten onder de verplichting om voor de kat te zorgen.
Hoe weet je dan zeker dat na overlijden die aangewezen persoon werkelijk goed voor het dier zorgt? Dat werkt als volgt. Wanneer alles wordt nagelaten aan één persoon, dan zijn er doorgaans andere personen die zijn onterfd. Die onterfde personen zullen ‘de gelukkige’ die alles krijgt kritisch volgen. Als zij merken dat hij de kat verwaarloost, dan kunnen zij bij de rechter eisen dat de bevoordeling van ‘de kattenverzorger’ door de rechter ontbonden wordt verklaard (art. 4:131 BW). In de hoop dat zij daarna alsnog (een deel van) de erfenis zullen krijgen.
Meer weten?
Heeft u een vraagstuk of een conflict over een erfenis of andere vragen op het gebied van erfrecht? Neem dan gerust contact met ons op.
Lees ook eens: Wie is de erfgenaam, Wet bescherming erfgenamen tegen schulden
Tags: Blog, erfrecht, karllagerfeld, familierecht, erfenis, testament
Lees verder