07.10.2020 | Mike Timmer - 0 reactie(s)
Sinds 1 oktober jl. is de NOW 3.0 in werking getreden en deze zal gelden tot 1 juli 2021. De verlenging is hard nodig, zeker nu de Covid-19 maatregelen weer worden aangescherpt. De NOW 3.0 verschilt op een aantal punten met zijn voorgangers en kent drie tijdvakken:
NOW 3.1: van 1 oktober 2020 tot 1 januari 2021 (Aanvragen van 16 november t/m 13 december);
NOW 3.2: van 1 januari tot 1 april (Aanvragen van 15 februari 2021 t/m 14 maart 2021);
NOW 3.3: van 1 april tot 1 juli 2021 (Aanvragen van 17 mei 2021 t/m 13 juni 2021).
Omvang vergoeding en loonsomdaling
De vergoeding van de loonkosten wordt in de drie tijdvakken stapsgewijs afgebouwd, 80% in het 1e tijdvak, 70% in het 2e tijdvak en 60% in het derde tijdvak. Tegenover de afbouw van de vergoeding bestaat nu wel de mogelijkheid om de loonsom geleidelijk te laten dalen (10% in het eerste tijdvak, 15% in het tweede tijdvak en 20% in het derde tijdvak) zonder korting op de subsidie.
Daarnaast moet er, om in aanmerking te komen voor deze steunmaatregel, vanaf het 2e tijdvak sprake zijn van een (verwacht) omzetverlies van minimaal 30% in plaats van de voor NOW 1 en NOW 2 geldende 20%.
Boete voor werkgevers die ontslagen werknemers niet helpen
De korting op de subsidie in het geval van een ontslag op bedrijfseconomische gronden vervalt. Daartegenover staat wel dat de verplichting voor de werkgever om zich in te spannen voor begeleiding van de werknemer(s) naar een nieuwe baan. Voldoet de werkgever niet aan deze inspanningsverplichting, dan kan er een korting volgen van 5% op het subsidiebedrag.
Meer weten?
Wij volgen alle ontwikkelingen op de voet en houden u op de hoogte. Heeft u vragen, neem dan gerust contact op met arbeidsrechtspecialist Mike Timmer.
Tags: corona, maatregelen, now3, steunpakket
Lees verder
27.03.2020 | Mike Timmer - 0 reactie(s)
Het kabinet heeft op 17 maart een aantal uitzonderlijke economische maatregelen genomen om de gevolgen van het coronavirus op te vangen. Een van de maatregelen is de Tijdelijke Overbruggingsregeling Zelfstandige Ondernemers (Tozo).
De Tozo heeft als doel om oa zzp’ers, in staat te stellen hun onderneming te kunnen voortzetten. Deze tegemoetkoming dient te worden aangevraagd bij de woongemeente.
Zelfstandigen kunnen aanvullende inkomensondersteuning krijgen voor levensonderhoud en/of een lening voor de bedrijfsvoering.
Er wordt gestreefd om vrijdag 27 maart 2020 de volledige inhoud bekend te maken. Op basis daarvan kunnen de gemeenten de digitale aanvragen in behandeling nemen. Uitgangspunt is een afwikkeling binnen 4 weken. De ondersteuning is beschikbaar met terugwerkende kracht per 1 maart.
Tozo in het kort:
1. De ondernemer die vóór 1 januari 2020 is gestart met de onderneming en voldoet aan het urencriterium (d.w.z. minimaal 1.225 uur per jaar werkzaam in het eigen bedrijf of zelfstandig beroep), ontvangt met terugwerkende kracht gedurende drie maanden een bijstandsuitkering. Er geldt geen vermogens- en partnertoets en de uitkering hoeft ook niet te worden terugbetaald.
2. Daarnaast bestaat de mogelijkheid tot het aanvragen van een lening ter hoogte van maximaal € 10.517 (moet worden terugbetaald). Het rentepercentage is nog niet bekend, maar zal in ieder geval onder het bij het Bbz gehanteerde percentage van 8% liggen.
Lees ook: In Nederland kennen we de NOW, en in Duitsland?, Noodfonds overbrugging werkgelegenheid
Tags: Blog, corona, coronavirus, tozo, maatregelen
Lees verder