Adoptie: Is de driejaarstermijn een harde termijn?
Als je een gezamenlijk adoptieverzoek wilt indienen, speelt de driejaarstermijn een cruciale rol. Volgens artikel 1:227 van het Burgerlijk Wetboek moeten de personen die een adoptieverzoek doen, ten minste drie jaar onafgebroken samenwonen voordat het verzoek kan worden ingediend. Toch heeft de rechtbank Gelderland onlangs een uitzondering op deze regel gemaakt.
Uitzondering op de driejaarstermijn
De rechtbank kende het adoptieverzoek toe, ook al hadden de verzoekers niet de vereiste periode van ten minste drie jaar samengewoond. Hoewel de wet duidelijk stelt dat een verzoek niet-ontvankelijk is wanneer deze termijn niet wordt nageleefd, maakte de rechtbank in dit geval een uitzondering. De rechtbank keek verder dan de letter van de wet en onderzocht of de specifieke situatie van de verzoekers in lijn was met de bedoeling van de wetgever.
Europese wetgeving en het belang van het kind
Omdat niet vaststond of was voldaan aan de Nederlandse ontvankelijkheidseisen, keek de rechtbank naar Europese regelgeving, specifiek het Internationaal Verdrag inzake de Rechten van het Kind (IVRK). Artikel 3 van dit verdrag stelt dat het belang van het kind altijd voorop moet staan. De rechtbank oordeelde dat, hoewel de verzoekers nooit hebben samengewoond, ze sinds het overlijden van de moeder van het kind gezamenlijk de zorg en opvoeding hebben gedeeld. Deze situatie duurde inmiddels al meer dan twee jaar, er was een goede samenwerking tussen de verzoekers, en het kind had een sterke band met de verzoekster.
Omdat ook aan alle andere voorwaarden voor adoptie uit artikel 1:228 BW werd voldaan, besloot de rechtbank dat het in het belang van het kind was om de situatie van de verzoekers gelijk te stellen aan de driejaarstermijn zoals vermeld in artikel 1:227 lid 1 BW.
Hoge drempel voor uitzonderingen
Hoewel de rechtbank in dit geval een uitzondering maakte, betekent dit niet dat je eenvoudig voorbij kunt gaan aan de driejaarstermijn. De drempel voor een uitzondering ligt erg hoog. De rechtbank benadrukte dat het hier ging om een zeer bijzondere relatie tussen de verzoekers en het kind. Verzoekster was als ambulant hulpverlener betrokken bij het gezin toen de moeder ernstig ziek was. Inmiddels was verzoekster ook officieel pleegouder van het kind, wat haar rol verder versterkte.
De driejaarstermijn blijft de norm
De driejaarstermijn blijft een harde norm, met slechts beperkte ruimte voor uitzonderingen in bijzondere situaties. Ook hier geldt weer dat de rechter altijd moet en zal kijken naar de specifieke omstandigheden van het geval.
Meer weten?
Heb je vragen over adoptie of wil je weten wat jouw mogelijkheden zijn? Neem dan gerust contact met ons op.