Blog 09 april 2024

Dubbele achternaam voor je kind: wat je moet weten

Sinds 1 januari van dit jaar is het mogelijk om jouw kind een dubbele achternaam te geven. Is jouw kind op of na 1 januari geboren, dan hebben jij en je partner de mogelijkheid om je kind de achternamen van jullie beiden te geven bij jouw gemeente. Dit is natuurlijk alleen mogelijk als jullie hier beiden achter staan.

Voor kinderen geboren vòòr 1 januari 2024

Zijn jouw kinderen geboren voor 1 januari 2024 maar na 1 januari 2016? Dan hebben jullie dit jaar ook de kans om hen alsnog een dubbele achternaam te geven. Het verzoek hiervoor moet uiterlijk op 31 december 2024 door beide ouders samen worden gedaan via jullie eigen gemeente.

Weigering van één van de ouders

Als één van beide ouders niet wil meewerken aan een dubbele achternaam voor het kind, dan gaat het niet door en is het niet mogelijk om jouw kind een dubbele achternaam te geven.

Geen vervangende toestemming

In tegenstelling tot wat veel te vinden is op internet, is het niet mogelijk om aan de rechter zogenaamde vervangende toestemming te vragen om de dubbele achternaam toch te verkrijgen. De Minister heeft deze mogelijkheid uitdrukkelijk uitgesloten en dit is ook bevestigd door de Rechtbank Gelderland bij beschikking van 12 maart 2024.

Heb je nog andere vragen? Onze specialisten staan voor je klaar om je te helpen. Neem gerust contact met ons op.

Henriette Scholten (zwart wit)
Neem contact op met onze experts