Rechtspraak anno 2019
25.09.2019 | Bjorn Harbers
Deze week is het de Week van de Rechtspraak. In een rechtvaardige samenleving is het cruciaal dat iedereen toegang heeft tot een eerlijk proces en tot een onafhankelijke en onpartijdige rechter. Dat laatste, de onpartijdigheid, is misschien wel het belangrijkste verschil tussen de advocatuur en de rechterlijke macht. Daar waar een advocaat partijdig dient te zijn en zich slechts laat leiden door het cliëntbelang, heeft de rechter geen belang bij de partijen of de kwestie waarover hij oordeelt. Rechters en de rechtspraak in zijn algemeenheid vervullen een onmisbare functie in onze maatschappij.
Rechtspraak onder druk
Toch staat de rechtspraak in Nederland geregeld onder druk. Een veelgehoorde klacht is dat door toenemende werkdruk het vaak te lang duurt alvorens een uitspraak wordt gedaan. Ook de ingeslagen weg naar een volledige digitalisering is vooralsnog geen succes gebleken. Per 1 oktober 2019 eindigt zelfs de mogelijkheid tot digitaal procederen in civiele procedures bij de Rechtbank Gelderland en de Rechtbank Midden-Nederland. Eerder dit jaar kwam de Commissie Visitatie Gerechten tot de conclusie dat de rechtspraak in Nederland te weinig geld en personeel heeft om de kwaliteit te verbeteren, te innoveren en doorlooptijden van rechtszaken in te korten. Op Prinsjesdag werd bekend dat in de komende 3 jaar per jaar gemiddeld 95 miljoen extra wordt uitgetrokken om de gestelde doelen binnen de rechtspraak te bereiken. In 2020 gaat ruim de helft van dat bedrag op aan het aanvullen van het ontstane tekort. Daarnaast zal een substantieel deel worden ingezet om de doorlooptijden van procedures te verkorten en zal innovatie van de rechtspraak een speerpunt blijven.
Sociale advocatuur
Toegang tot een rechter betekent ook toegang tot rechtsbijstand. Om die reden maakt de Nederlandse Orde van Advocaten (NOvA) zich al jaren sterk voor de sociale advocatuur in Nederland en vraagt de Orde aandacht voor de veel te lage vergoedingen die aan het verlenen van rechtsbijstand aan een kwetsbare groep in de samenleving worden toegekend. Door de lage vergoedingen overweegt 70% van de advocaten die nog werkzaam zijn in de sociale advocatuur te stoppen met hun werk. Ondanks dat vooruitzicht is in de begroting van het Ministerie van Justitie en Veiligheid geen extra geld uitgetrokken voor de sociale advocatuur. Reden voor de Orde om weg te blijven uit het topberaad met de minister.
Toegang tot een onafhankelijke en onpartijdige rechter is een groot goed. Die toegang moet onder alle omstandigheden mogelijk zijn, ook als de financiële positie van de rechtszoekende dat niet toelaat. De Rechtspraak mag dan soms onder druk staan, maar toegang tot een onafhankelijke rechter, waarbij essentieel is de toegang tot (gesubsidieerde) rechtsbijstand mag nooit ter discussie staan!
Lees ook eens: Dag van de Sociale Rechtvaardigheid

Tags: Blog, rechtsbijstand , advocatuur , rechtspraak , ordevanadvocaten