10.01.2022 | Annemieke Wiltink - 0 reactie(s)
De kort geding rechter in Amsterdam heeft op 23 november 2021 een vonnis gewezen waarin de werknemer had verzocht om ontheffing van haar geheimhoudingsverplichting in de gevolgde mediation met haar werkgever. Ze wilde ontheven worden (en dus informatie die tijdens de mediation op tafel was gekomen gebruiken) om verweer te kunnen voeren in een door de werkgever gestarte ontbindingsprocedure. Haar vorderingen zijn afgewezen.
Het komt geregeld voor dat er een ontbindingsverzoek wordt gedaan (meestal door de werkgever), nadat het niet is gelukt om via mediation tot afspraken te komen. In zo’n ontbindingsprocedure kan het verleidelijk zijn informatie uit de mediation te gebruiken als handvat voor mogelijk verwijtbaar handelen (van werknemer dan wel werkgever). Maar mediation vindt pas plaats nadat partijen een mediationovereenkomst hebben getekend waarin onder andere staat dat wat er tijdens de mediation is besproken en aan stukken is uitgewisseld, niet met derden wordt gedeeld, ook niet met rechters. Dat is geen loze bepaling, zo bleek weer eens.
De kort geding rechter overwoog het volgende:
“De geheimhoudingsverplichting is essentieel voor het slagen van een mediationtraject, omdat deelnemers aan mediation zich vrij tegenover elkaar moeten kunnen bewegen, zonder dat zij het risico lopen dat hun uitlatingen of geschriften hen in een later stadium in een gerechtelijke procedure voor de voeten worden geworpen. Het geheimhoudingsbeding is dan ook een kernbepaling uit de mediationovereenkomst. Er moet dan ook heel wat aan de hand zijn, wil een deelnemer aan mediation kunnen worden ontheven van die verplichting. Een urgente noodsituatie moet dat rechtvaardigen. Daarbij moet worden gedacht aan de situatie dat de mediation wordt gebruikt als dekmantel voor criminele activiteiten, of als die schade zou toebrengen aan bepaalde kwetsbare personen, zoals bijvoorbeeld kindermishandeling. De mogelijkheid van baanverlies haalt die hoge drempel niet”.
Geheimhouding is een van de essentiële waarden in een mediation traject, naast vrijwilligheid en vrijblijvendheid. Deelname aan een mediation geschiedt altijd vrijwillig (niemand is gedwongen aan tafel te gaan met de ander(en) en de mediator) en vrijblijvendheid betekent dat iedere deelnemer op elk moment weer kan stoppen met de mediation, hoewel dat natuurlijk niet het uitgangspunt is.
Meer weten over een oplossing van uw conflict via mediation? Neem dan contact op met Annemieke Wiltink.
Lees ook eens: Mediation; samen komen tot een oplossing (video), Het belang van mediation, Mediation: de kortste weg naar een oplossing
Tags: mediation, conflictoplossing
Lees verder
20.08.2021 | Annemieke Wiltink - 0 reactie(s)
Mensen gaan soms ver in hun strijd naar rechtvaardigheid. Zo ook de kwestie over een geelgroen huis in Den Helder, waarover de Raad van State zich vorig jaar al boog. Na een jarenlange strijd verloor de eigenaresse van het huis haar strijd in 2020, tot behoud van de kleur van haar woning. De bewoonster heeft inmiddels haar huis over laten schilderen. Voor het recente nieuwsbericht wordt verwezen naar de website: https://nos.nl/artikel/2393760-te-felle-appelgroene-huis-den-helder-tint-lichter-geverfd-en-blijft-nu-wel-deze-kleur
Een juridische strijd eindigt na vele jaren vaak in het oordeel van een rechterlijke instantie, waarmee niet alle partijen blij zullen zijn. Partijen kiezen dan ook niet zelf voor een oplossing, omdat ze hun lot in handen van een rechter leggen. Mogelijk had mediation in dit geval al veel eerder tot een oplossing kunnen leiden waarmee zowel de bewoonster, de omwonenden als de gemeente vrede hadden gehad. Denk wat vaker aan mediation, want:
Mediation gaat vrij snel. Het duurt eerder weken dan maanden. In tegenstelling tot procederen. Procedures duren vaak maanden zo niet jaren;
Er kan een oplossing worden bereikt, die recht doet aan de belangen van beide partijen;
Partijen hebben invloed op de oplossing en uitkomst van het conflict;
Kostenbesparing;
De nadruk ligt op de (achterliggende) belangen en niet op de (juridische) standpunten.
Meer weten? Neem dan gerust contact op met mediator Annemieke Wiltink.
Lees ook eens: Mediation; samen komen tot een oplossing (video), Het belang van mediation
Tags: mediation, geschillenoplossing
Lees verder
01.03.2021 | Annemieke Wiltink - 0 reactie(s)
Mediation is een manier om geschillen tussen twee of meer partijen op te lossen onder leiding van een deskundige, de mediator, zonder tussenkomst van een rechter. Mediation kenmerkt zich door het vrijwillig karakter daarvan. Daarnaast geldt dat het mediationtraject vertrouwelijk en vrijblijvend plaatsvindt.
Toch zijn er situaties waarbij het vrijwillige en vrijblijvende karakter onder druk staat. In deze blog licht ik dat toe aan de hand van een voorbeeld uit de arbeidsrechtpraktijk.
Mediation in het arbeidsrecht
Twee vragen zijn daarbij van belang, te weten: 1) zijn partijen (werkgever en werknemer) verplicht om mee te werken aan mediation, en 2) heeft het wel of niet meewerken door een van de partijen aan mediation invloed op een toewijzing van een ontbindingsverzoek door de rechter of op het toekennen van een billijke vergoeding?
Op zichzelf zou die invloed opmerkelijk zijn, gelet op het feit dat vrijwilligheid en vrijblijvendheid belangrijke uitgangspunten zijn voor mediation. Toch wordt in de praktijk duidelijk dat een verplichting tot meewerken aan mediation kan bestaan door de invulling van de norm van goed werkgever- c.q. goed werknemerschap van art. 7:611 BW. Daarnaast kan op basis van de wettelijke re-integratie-verplichtingen (Wet Verbetering Poortwachter) een plicht tot meewerken aan mediation ontstaan. Ligt er een advies van een arbo-, of bedrijfsarts of van het UWV, waaruit volgt dat mediation gewenst is, dan heeft dat gevolgen voor het vrijwillige en vrijblijvende karakter. Staat de werkgever of de werknemer niet open voor mediation, dan zal gemotiveerd moeten worden aangeven waarom niet meegewerkt is aan de mediation.
Vijf vuistregels
Uit rechtspraak kan worden afgeleid dat de vijf vuistregels van Pel (2007) zoals die zijn ontwikkeld bij mediation in het arbeidsrecht in beginsel nog steeds gelden. Wat houden die ook alweer in:
1. Het ontbindingsverzoek
Na een mislukte mediation zal de kantonrechter een ontbindingsverzoek toewijzen. De rechter zal concluderen dat de arbeidsrelatie dusdanig verstoord is, dat deze moet eindigen.
2. De hoge vergoeding
Een werkgever die mediation weigert, loopt het risico een hogere vergoeding te moeten betalen bij ontbinding. Een rechter vindt dat van een goed werkgever mag worden gevergd zich door middel van mediation in te spannen het conflict op te lossen.
3. De lage vergoeding
Een werknemer die mediation weigert, loopt het risico op toewijzing van een lagere vergoeding bij ontbinding. De werknemer handelt in strijd met het beginsel van goed werknemerschap, hetgeen zich vertaalt in de lagere vergoeding.
4. Geen recht op doorbetaling
Een zieke werknemer die niet meewerkt aan mediation, riskeert het recht op doorbetaling van loon kwijt te raken. Een werknemer dient, eveneens op basis van het beginsel van goed werknemerschap, zich in te spannen voor re-integratie en een conflict dat de re-integratie belemmert, uit de weg te helpen.
5. Het risico van doorbetaling
Een werkgever die niet meewerkt aan een mediationtraject met een zieke werknemer, riskeert loon te moeten doorbetalen, ook in geval van situatieve arbeidsongeschiktheid, waarbij de psychische of lichamelijke klachten een directe relatie hebben tot de verstoorde arbeidsrelatie. Is sprake van situatieve arbeidsongeschiktheid en dus niet van medische arbeidsongeschiktheid, dan bestaat geen recht op loon, tenzij de werkgever onvoldoende doet om het conflict op te lossen.
De richtlijn van de Nederlandse Vereniging voor Arbeids- en Bedrijfsgeneeskunde (NVAB)
Ook bedrijfsartsen hebben (naast de reeds jaren bestaande Werkwijzer STECR) in 2019 te maken gekregen met een nieuwe richtlijn, vastgesteld door De Nederlandse Vereniging voor Arbeids- en Bedrijfsgeneeskunde (NVAB) die van hen veel meer verwacht in het kader van de (preventie van) conflicten op de werkvloer. Zie hiervoor de Richtlijn conflicten in de werksituatie.
In de praktijk
Uit een vrij recente uitspraak van het Gerechtshof Amsterdam van 19 januari 2021 (ECLI:NL:GHAMS:2021:66) wordt nog eens duidelijk hoeveel waarde door rechters wordt toegekend aan het uitgebrachte deskundigenoordee van het UWV. In deze kwestie ging het om een juridisch/administratief medewerkster die tevens – hoe ironisch – werkzaam was geweest als mediator. Het gerechtshof oordeelt dat de werkneemster onvoldoende re-integratie-inspanningen heeft verricht waardoor een opgelegde loonstop onder meer vanwege het niet meewerken aan mediation terecht is geweest. Verder oordeelt het gerechtshof dat geen sprake was van ernstig verwijtbaar handelen van de werkgever (o.a. in het kader van de voorstellen tot mediation), waardoor er geen plaats is voor toekenning van een billijke vergoeding, zoals gevraagd door de werkneemster.
Conclusie
Ook al heeft mediation een vrijwillig en vrijblijvend karakter, toch zijn er situaties denkbaar waarbij het volgen van mediation noodzakelijk is teneinde te voldoen aan de eisen van goed werkgever- c.q. goed werknemerschap.
Meer weten?
Heeft u een conflict met uw (zieke) werknemer of kan uw team niet meer met elkaar door 1 deur? Denk dan eens aan mediation. Mediation is een vorm van buitengerechtelijke conflictoplossing. Partijen zoeken onder begeleiding van de mediator naar een duurzame oplossing voor hun geschil. De mediator legt partijen geen (juridische) beslissing op. Partijen houden de controle over de oplossing in eigen hand. Die oplossing is daarom vaak duurzamer. Het onderhandelingsresultaat wordt vastgelegd in een vaststellingsovereenkomst die juridisch bindend en afdwingbaar is.
Via mediation kunt u een conflict in de kiem smoren en veelal op relatief korte termijn en zonder substantiële kosten duurzaam oplossen.
Advocaat Annemieke Wiltink is tevens geregistreerd als Mfn-mediator en beantwoordt graag uw eventuele vragen over mediation. Uiteraard is zij ook beschikbaar om bij een (dreigend) geschil als mediator op te treden. Neem gerust vrijblijvend contact met haar op.
Lees ook eens: Mediation: de kortste weg naar een oplossing
Tags: mediator, mediation, oplossing, geschilbeslechting
Lees verder
22.04.2020 | Edo Moll - 0 reactie(s)
Recent kwam uitgebreid in het nieuws dat de coronacrisis voor een grote piek gaat zorgen in het aantal echtscheidingen. Die verwachting heeft de vFAS, de vereniging van familierechtadvocaten uitgesproken. Zij verwachten de 40.000 echtscheidingen dit jaar te gaan halen. Normaal zijn er ongeveer 30.000 echtscheidingen per jaar. Het zoveel mogelijk thuiswerken en het mijden van derden heeft een grote impact op de relationele sferen, aldus de voorzitter van VFas.
Als je relatie voor de coronacrisis niet goed zat, is deze periode van thuiszitten dus extra zwaar. Scheiden is naar en niemand wil het en vaak zijn kinderen hiervan de dupe. Hoe kom je deze lastige tijd zo goed mogelijk door voor de kinderen en voor jezelf? Wij geven een paar tips:
Geef elkaar fysiek de ruimte
Probeer fysiek ruimte voor elkaar te creëren. Maak afspraken wie welke ruimte voor zichzelf heeft om daar te werken, relaxen of bijvoorbeeld te sporten.
Inleven in de ander
Waar twee vechten hebben twee schuld. Probeer je echter altijd te verplaatsen in de ander. Ieder heeft eigen emoties en gevoelens en ervaart dit op zijn of haar eigen manier. Probeer altijd in het achterhoofd te houden dat je het beste wilt voor de kinderen. Zij mogen hiervan niet de dupe worden.
Goede communicatie
Denk goed na bij wàt je zegt en hòe je communiceert. Wanneer je geëmotioneerd bent kunnen dingen er anders uitkomen dan de bedoeling is. Probeer op een kalme toon met je elkaar te praten. Zo bereik je meer.
Vraag professionele hulp als niet echt niet meer gaat
Lukt het echt niet meer zonder ruzie een gesprek met elkaar te voeren en om de problemen op te lossen? Schakel dan professionele hulp in van een mediator bij het regelen van de gevolgen van het uiteengaan. Zij kan jullie helpen en begeleiden de relatie op een goede manier te beëindigen. Neem bij vragen gerust contact met ons op.
Lees ook: Omgangsregeling tijdens corona, Nieuwe wet partneralimentatie
Tags: familierecht, echtscheiding, mediator, mediation, huwelijk, corona, relatiebeeindigen
Lees verder
17.03.2020 | Annemieke Wiltink - 0 reactie(s)
Heeft u een conflict met uw werknemer, leverancier of compagnon? Of kan uw team niet meer met elkaar door één deur? Misschien is mediation de oplossing van het probleem. Ook als er al sprake is van inschakeling van advocaten of een gerechtelijke procedure, kan mediation uitkomst bieden. Via mediation kan een conflict veelvuldig op relatief korte termijn zonder substantiële kosten duurzaam worden opgelost.
Wetsvoorstel
Sander Dekker, Minister van Rechtsbescherming, maakte in januari 2020 een wetsvoorstel kenbaar in een brief aan de Tweede Kamer. Hij wil een wettelijk register voor mediators invoeren. Minister Dekker acht het van belang dat de opgebouwde kwaliteit van mediation en mediators in Nederland wordt geborgd door de overheid en het beroep van mediator verder wordt uitgebouwd. Dit geeft burgers de zekerheid van een goede, gekwalificeerde en in de toekomst een beëdigde mediator. In dit register worden mediators opgenomen die voldoen aan wettelijke kwaliteitseisen, een verschoningsrecht hebben en die onderworpen zijn aan een vorm van tuchtrecht. Klik hier om brief aan de Tweede Kamer te lezen.
Mediation
Mediation wordt meer en meer gezien en gevraagd. Mediation is een vorm van buitengerechtelijke conflictoplossing. Een gestructureerd onderhandelingsproces onder leiding van een onafhankelijke mediator. Partijen zoeken onder begeleiding van de mediator naar een duurzame oplossing voor hun geschil. De mediator legt partijen geen (juridische) beslissing op. Partijen houden de controle over de oplossing in eigen hand. Het onderhandelingsresultaat wordt vastgelegd in een vaststellingsovereenkomst die juridisch bindend en afdwingbaar is.
Mediation is geschikt voor zowel het oplossen van externe commerciële geschillen, maar ook van interne conflicten, bijvoorbeeld in arbeidsrelaties of burengeschillen. Het kan met succes ingezet worden in diverse stadia van een conflict. Bijvoorbeeld als management instrument om (escalatie van) een conflict te voorkomen of onderhandelingen te begeleiden. Zelfs als het geschil al voorgelegd is aan de rechter of arbiter, kan mediation alsnog een rol spelen.
Waarom mediation?
Mediation is snel en efficiënt;
Eigen “business” oplossingen (win-win), in plaats van juridische beslechting;
Een neutrale derde kan beter onderscheid maken tussen emotionele en inhoudelijke aspecten;
Focus op belangen & toekomst in plaats van op (juridische) standpunten & verleden;
Partijen behouden zelf controle over conflict en oplossing;
Een mediation biedt vertrouwelijkheid (de zaken die tijdens mediation aan bod komen vallen onder een geheimhoudingsafspraak);
Zakelijke relaties kunnen behouden blijven;
Relaties kunnen zorgvuldig worden beëindigd.
Meer weten?
Ook advocaten stimuleren steeds vaker te zoeken naar een oplossing via mediation. Enerzijds hebben zij vanuit de gedragsregels een verplichting om te kijken of partijen ook buiten de rechter om tot een oplossing kunnen komen, anderzijds heeft mediation in de praktijk haar nut bewezen, zodat advocaten met een gerust hart hun cliënten kunnen verwijzen naar een kwalitatief goede mediator.
Annemieke Wiltink heeft de opleiding tot Mfn-geregistreerd mediator gevolgd en beantwoordt graag uw eventuele vragen over mediation. Uiteraard is zij ook beschikbaar om bij een (dreigend) geschil als mediator op te treden. Neem gerust vrijblijvend contact met haar op.
Tags: mediator, mediation, geregistreerdmediator, geschil, conflict, oplossing
Lees verder