Menu

Nieuws

 

Onze advocaten en belastingkundigen informeren u graag over actuele ontwikkelingen op het gebied van recht en jurisprudentie. Ook delen wij activiteiten en ontwikkelingen rondom BAX, BAX2Give en BAX4Sports in ons nieuwsoverzicht. Altijd op de hoogte blijven?

 

Schrijf u direct in voor onze nieuwsbrief

BAX en Fongers & Fongers: samen sterk

01.07.2020

 

Sinds een aantal maanden is recruitmentbureau Fongers & Fongers gevestigd in ons pand aan de Edisonstraat 86. Een mooie aanvulling, want samen versterken we elkaar. Daarnaast hebben Fongers & Fongers en BAX beiden een blauw-wit hart. Voor het zakelijke magazine van De Graafschap gaven Jonneke Fongers en Mike Timmer onlangs een interview. Lees het hele interview hieronder. 

 

Fongers & Fongers en BAX staan samen sterk: “Ook wij optimaliseren en begeleiden teams”

 

Fongers & Fongers is al zo’n twintig jaar een gevestigde naam in de Achterhoek en Liemers. Het team van betrokken recruiters, met een groot regionaal netwerk, bemiddelt tal van kandidaten. Van starters en ervaren werknemers tot aan management- en directieleden. Jonneke Fongers vertelt meer over deze interessante branche, die een aantal overeenkomsten heeft met de voetbalwereld.

 

65 jaar De Graafschap

Nog voordat dit interview begint, gaat het gesprek met Jonneke over het boek ’65 jaar De Graafschap’, dat op de tafel in de spreekkamer ligt. Het fraaie boekwerk, dat werd uitgebracht in het kader van het 65-jarig jubileum van de Superboeren, is gepersonaliseerd met handtekeningen van spelers en staf én met een foto van het team van Fongers & Fongers. Daaronder staan enkele bekende kreten als ‘D’RAN’, ‘eerlijk’, ‘trots’ en ‘samen’. Want, zo vertelt Jonneke even later, de overeenkomsten met De Graafschap zijn groter dan vooraf gedacht.

 

Kandidaten begeleiden

“We hebben destijds vijftig boeken besteld, vervolgens gepersonaliseerd en uitgedeeld aan onze relaties. Heel leuk, het werd goed ontvangen”, zegt Jonneke. “In het geval van De Graafschap zijn er ook ‘headhunters’, die transfers begeleiden om het team sterker te maken. Dat is wat wij ook doen; we begeleiden kandidaten van het ene naar het andere bedrijf en discussiëren met ondernemers over hoe hun team sterker gemaakt kan worden. Ook kijken we samen naar de doelstelling en welke spelers nodig zijn om het doel te bereiken. Dat maakt dit vak zo leuk.”

 

Teams versterken

Fongers & Fongers richt zich op werkgevers in de Achterhoek en Liemers, van young professionals tot aan ervaren kandidaten. “We begeleiden zowel afgestudeerde HBO’ers als middenkader- en directiefuncties. Een breed palet dus. We concentreren ons op de Achterhoek en Liemers, het gebied ten oosten van Arnhem”, vervolgt Jonneke. “Samen met ondernemers kijken we hoe we teams kunnen versterken. Welke vaardigheden zijn er al, kunnen we die verbeteren? Eerst brengen we de nulsituatie in beeld en bepalen we samen met de ondernemer de doelstelling. Vervolgens hebben we een beeld van de kwaliteit die op dat moment in het team gemist wordt en gaan we daarnaar op zoek. Het kan uiteraard ook dat de kwaliteiten in potentie al aanwezig zijn. In dat geval nemen we een assessment af en lichten we de werkgever door.”

 

Naam in de regio

Het gros van de kandidaten die zich bij Fongers & Fongers melden, hebben reeds een baan. Maar ook werkzoekenden zijn bij hen aan het juiste adres, verzekert Jonneke. “We hebben de naam in de regio en staan op de radar van werkzoekenden. Als je over een industrieterrein rijdt, heb je geen idee hoe een bedrijf er van binnen uitziet. Omdat wij al jarenlang in de regio werken en wonen, weten we het verhaal áchter de bedrijven en gaan we met de werkzoekenden in gesprek. Wat vindt diegene belangrijk en welke bedrijven passen daarbij?”

 

Flexibiliteit

“De meeste kandidaten hebben al een baan en zijn op zoek naar een positieverbetering of –verbreding. Dat kan intern, maar is meestal bij een ander bedrijf. Wat de afgelopen jaren opvalt, is dat men flexibeler is geworden – en dat flexibiliteit verwacht wordt van de werkgever. Neem bijvoorbeeld het op afstand werken, dat door de coronacrisis in een stroomversnelling is geraakt. Veel hoogopgeleiden hebben een voorkeur voor vier dagen per week werken. En waarom zou je om half 9 beginnen als dat ook om half 10 kan en je ’s avonds een uurtje langer doorwerkt, om zo in de ochtend voor de kinderen te zorgen? Dat is een tendens van de afgelopen jaren; een balans zoeken tussen zakelijk en privé.”

 

Kennisoverdracht

In de ogen van Jonneke is het ‘heel gezond’ om eens in de vier á vijf jaar van werkgever te wisselen. “De kandidaten waar wij mee werken, zijn over het algemeen ambitieus en willen stappen maken om zichzelf te ontwikkelen. Binnen een aantal beroepen kan dat bij dezelfde werkgever. Zo niet, dan biedt een andere werkgever uitkomst. Een bijkomend voordeel is dat er dan kennisoverdracht van het ene naar het andere bedrijf ontstaat, dat is nooit verkeerd.”

 

“Trots op De Graafschap”

Het opdoen van kennis gebeurt ook tijdens de Happy Hours die maandelijks worden gehouden door de Business Club van De Graafschap. “In de rol van verbinder is het samenkomen van ondernemers op zo’n avond heel boeiend”, vindt Diana Fongers, de zus van Jonneke en eveneens eigenaar bij Fongers & Fongers. “Er komen veel interessante sprekers op een Happy Hour en ook de workshops worden door ons goed bezocht. De maatschappelijke betrokkenheid van de club waardeer ik enorm, de inzet voor sociaal-maatschappelijke vraagstukken en het stimuleren van de arbeidsmarkt in de Achterhoek en bijdragen aan een vitale, gezonde en leefbare Achterhoek. Het is mooi om te zien dat de voetbalclub en ondernemers zo elkaars krachten bundelen, daar ben ik oprecht trots op dat we samen met elkaar de regio op de kaart zetten”, besluit Diana.

 

Langdurige relaties

“De relaties met kandidaten en opdrachtgevers zijn erg waardevol. Als je die eenmaal hebt, staan ze ook en zijn het langdurige relaties”, vult Jonneke aan. “Dat is bijzonder prettig. Op onze nieuwe website worden de komende tijd sfeerbeelden getoond. Zo zijn er op de vacaturepagina niet alleen teksten te zien, maar laten we ook een beeld van het bedrijf zien. Met mooie foto’s, referenties van medewerkers die er al werken en pakkende filmpjes. Zo promoten wij bedrijven op een mooie manier.”

 

Samenwerking BAX advocaten belastingkundigen

Fongers & Fongers en BAX advocaten belastingkundigen staan samen sterk. Zo verhuisde Fongers & Fongers begin dit jaar naar het pand van BAX aan de Edisonstraat in Doetinchem en is de samenwerking nóg intensiever geworden. “We merken dat we aanvullend aan elkaar zijn. Vanuit het werkveld kennen we elkaar al heel lang”, aldus Jonneke. “We komen bij veel bedrijven waarvoor wij een team samenstellen en vragen krijgen over arbeidsjuridische kwesties. Dan verwijzen we naar BAX – en andersom gebeurt dat ook. Zo versterken we elkaar, maar ook andere bedrijven.”

 

Arbeidsrecht

Mike Timmer is mede-eigenaar en advocaat arbeids- en ondernemingsrecht bij BAX. In zijn rol werkt hij met enige regelmaat samen met Fongers & Fongers. “En die samenwerking bevalt goed. Als wij denken een mooie opdracht voor hen te hebben, nemen we contact met elkaar op. Dat komt voor bij organisaties die kandidaten zoeken, maar ook omgekeerd. Jonneke schakelt ons in bij arbeidsrechtelijke kwesties. Doordat we sinds een aantal maanden in hetzelfde pand werken, is de samenwerking geïntensiveerd”, vervolgt Mike. “Wij kijken – samen met Fongers & Fongers – naar het beheren van het menselijk kapitaal van de ondernemer. Daarbij wordt, net als bij De Graafschap, gefocust op het optimaliseren van een team en spelen zaken als coaching, ondersteuning, personeelsbeleid en het beter maken van een individu een rol.”

 

Bron: De Graafschap, door Niels Venus

 

Graafschap BAX F&F

 

 

Tags: Bax, Doetinchem, achterhoek, fongersenfongers

 

Ga terug