Menu

Nieuws

 

Onze advocaten en belastingkundigen informeren u graag over actuele ontwikkelingen op het gebied van recht en jurisprudentie. Ook delen wij activiteiten en ontwikkelingen rondom BAX, BAX2Give en BAX4Sports in ons nieuwsoverzicht. Altijd op de hoogte blijven?

 

Schrijf u direct in voor onze nieuwsbrief

Nieuwe huurovereenkomst of voortzetting bestaande?

07.05.2018

 

Het gebeurt regelmatig dat een huurder en verhuurder, tijdens de looptijd van de huurovereenkomst, nadere afspraken met elkaar maken. Denk daarbij bijvoorbeeld aan een verhoging/verlaging van de huurprijs of aanpassing van de looptijd van de huurovereenkomst. Hoe dienen deze aanvullende afspraken te worden gekwalificeerd? Is er sprake van een nieuwe huurovereenkomst of een voortzetting van de bestaande huurovereenkomst?

 

Tussenarrest gerechtshof Den Haag van 20 maart 2018 (ECLI:NL:GHDHA:2018:471)

 

In dit arrest gaat het hof in op de vraag of er sprake is van een voortzetting van een bestaande huurovereenkomst of de totstandkoming van een nieuwe huurovereenkomst. Zowel verhuurder als huurder als het gehuurde object (kapsalon) was hetzelfde, maar er waren wel nieuwe afspraken aan het papier toevertrouwd. De beantwoording van de vraag of er sprake is van een nieuwe huurovereenkomst of niet, is natuurlijk van groot belang in verband met de opzeggronden en opzegmogelijkheden bij art. 7:290 BW huurovereenkomsten (winkelruimte), maar ook bij art. 7:230a BW of woonruimte.

De kantonrechter oordeelde in eerste aanleg dat sprake is van een voortzetting van de oude huurovereenkomst. Het gerechtshof oordeelde in dit tussenarrest anders. Behoudens door de verhuurder te leveren tegenbewijs oordeelde het gerechtshof dat sprake was van een nieuwe huurovereenkomst. Voor de verhuurder, die stelde het gehuurde voor dringend eigen gebruik nodig te hebben omdat het winkelcentrum ingrijpend gerenoveerd moest worden, is dit ongetwijfeld een forse tegenvaller.

 

Wijze les voor de verhuurder

 

Het tussenarrest onderstreept hoe belangrijk het is om bij wijzigingen in een bestaande huurrelatie, expliciet duidelijk te maken of de wijzigingen strekken tot een voortzetting van de bestaande huurrelatie of als de totstandkoming van een nieuwe huurovereenkomst. Dat is overigens niet alleen van belang voor de beëindiging van de huurovereenkomst, maar ook voor andere aan termijnen gebonden mogelijkheden, zoals het vorderen van een huurprijsaanpassing. Een verhuurder doet er goed aan (indien hij geen nieuwe huurovereenkomst wenst aan te gaan) de nieuwe afspraken vast te leggen in een allonge waarin nadrukkelijk wordt verwezen naar de bestaande huurovereenkomst.

 

Wij helpen u graag!

 

Wilt u graag meer informatie dan kunt u contact opnemen met één van de huurrechtspecialisten van BAX advocaten belastingkundigen.

 

 

Ga terug