Menu

Nieuws

 

Onze advocaten en belastingkundigen informeren u graag over actuele ontwikkelingen op het gebied van recht en jurisprudentie. Ook delen wij activiteiten en ontwikkelingen rondom BAX, BAX2Give en BAX4Sports in ons nieuwsoverzicht. Altijd op de hoogte blijven?

 

Schrijf u direct in voor onze nieuwsbrief

ZZP-er inschakelen loont!

18.06.2012

 

Het aantal ZZP-ers in de bouw is groot. Ongeveer 20%. Zij zijn vooral werkzaam in de nieuwbouw als metselaar, timmerman of stukadoor. Althans dat waren zij maar door de economische recessie is het aantal ZZP-ers in dat marktdeel gekrompen. Er worden op dit moment nauwelijks nog nieuwbouwprojecten uitgevoerd. De vooruitzichten voor de komende tijd blijven slecht. Hierdoor vindt er een verschuiving plaats van ZZP-ers naar de particuliere markt en het reguliere onderhoudswerk. Door de crisis zijn de tarieven van ZZP-ers in de bouw fors gedaald van aanvankelijk a 35 - a 40 tot nu a 20 - a 25 per uur. Dit terwijl de FNV heeft uitgerekend dat een ZZP-er ongeveer a 50 per uur zou moeten vragen om zich voldoende te kunnen verzekeren en om pensioen op te bouwen.

 

Door het wegvallen van de omzet in de nieuwbouw is er een overaanbod van ZZP-ers ontstaan. Door de noodzaak om toch werk te hebben, is het uurtarief sterk gedaald tot op een niveau dat alleen dekking biedt voor inkomen en de noodzakelijke bedrijfsmiddelen zoals de bedrijfswagen en gereedschappen.

 

Pensioenbreuk en stopzetting van arbeidsongeschiktheidsverzekeringen is het gevolg. Dit is natuurlijk zorgwekkend. Een bijkomend effect van de prijsdaling is dat de ZZP-ers concurreren met de bouwvakkers in loondienst die ongeveer per uur a 35 kosten.

 

Omdat de marges op nieuwbouw op dit moment slecht zijn biedt dit de aannemer een klein beetje lucht.
Het gevolg is dat zij wel de loondienst bouwvakker verdringen van de arbeidsmarkt. En deze is toch al niet best. Omdat ZZP-ers door veel indirecte kosten niet door te rekenen scherpe tarieven kunnen hanteren blijft er vraag naar hen. Het effect van het niet opbouwen van bijvoorbeeld pensioen of het onvoldoende verzekeren is immers niet direct voelbaar. Dit houdt de ZZP-er aan het werk!

 

 

Ga terug