Menu

Blog

 

Over wetten en regels raken wij niet uitgepraat. Aan elke wet zit onlosmakelijk een discussie vast. Onze advocaten en belastingkundigen houden zich graag bezig met ontwikkelingen en interessante casussen in hun eigen rechtsgebied. Dit vertalen zij naar actuele, openhartige blogs.

Klaar voor de toekomst?

22.01.2020 | Bjorn Harbers - 0 reactie(s)

 

Nederland telt bijna 280 duizend familiebedrijven. Dat is 70 procent van het totaal aantal ondernemingen in Nederland. Samen zijn ze goed voor de helft van het bruto binnenlands product (bbp) en één derde van de werkgelegenheid in Nederland. De meeste familiebedrijven zijn kleine ondernemingen met minder dan twintig werknemers.   Gelderland Zeven van de tien bedrijfsvestigingen in Gelderland zijn familiebedrijven. De ruim 45.000 Gelderse familiebedrijven zijn goed voor 32% van alle banen. Dit blijkt uit cijfers van het CBS en het Landelijk Expertisecentrum Familiebedrijven van hogeschool Windesheim.   Klaar voor de toekomst? De achilleshiel van familiebedrijven is de opvolging. Slechts 30 procent overleeft de eerste generatiewisseling, blijkt uit onderzoek van het ECFB. Na de tweede opvolging staat nog maar 13 procent van de familieondernemingen overeind. Slechts 3 procent overleeft het aantreden van de vierde generatie.   Op tijd beginnen met opvolging Opvolging binnen een familiebedrijf is een lang proces dat idealiter begint ruim voor het moment waarop de zittend ondernemer denkt aan een vertrek. Daarbij speelt niet alleen de opvolging van de zeggenschap binnen het bedrijf een rol, maar ook de opvolging van de eigendom.   In dat proces passeren veel vragen de revue. Is er binnen de familie een geschikte kandidaat aanwezig of dient opvolging gezocht te worden buiten de familie? Zijn de (meest) geschikte kandidaten ook van plan om toe te treden en zo ja, op welke wijze? Hoe ga ik om met kinderen die niet willen toetreden? Blijven de familiewaarden ook na de overdracht gewaarborgd?   Een gedegen en tijdige planning van de overdracht zorgt er niet alleen voor dat de volgende generatie in alle rust klaargestoomd kan worden, maar draagt vooral bij aan het op een goede wijze fiscaal en juridisch kunnen structureren van de overdracht.   In de komende maanden zullen wij in meerdere blogs de stappen op weg naar een succesvolle overdracht van een familiebedrijf bespreken, waarbij praktische handvatten zullen worden aangereikt om de continuïteit van uw onderneming te waarborgen.   BAXAT8 op 20 februari Tijdens de BAXAT8 bijeenkomst op donderdag 20 februari 2020 nemen Bjorn Harbers, Hanno Littink en Edo Moll met u de stappen door op weg naar een succesvolle opvolging. Klik hier voor meer informatie. Interesse? Meldt u dan aan via c.devries@baxadvocaten.nl.

 

Tags: baxat8, ondernemingsrecht, bedrijfsopvolging, fiscaalrecht, familiebedrijf

 

Lees verder

Op de hoogte blijven?

Op de hoogte blijven?

Onze advocaten en belastingkundigen informeren u graag over actuele ontwikkelingen op het gebied van recht en jurisprudentie.

Lees ons nieuws

Medewerkers ontmoeten

Medewerkers ontmoeten

De interne samenwerking tussen veertien advocaten, een fiscaal jurist en een team van stafmedewerkers is uniek in de Achterhoek.

Medewerkers