Menu

Blog

 

Over wetten en regels raken wij niet uitgepraat. Aan elke wet zit onlosmakelijk een discussie vast. Onze advocaten en belastingkundigen houden zich graag bezig met ontwikkelingen en interessante casussen in hun eigen rechtsgebied. Dit vertalen zij naar actuele, openhartige blogs.

Samen overleden op huwelijksreis: conflict erfenis

13.05.2020 | Edo Moll

 

Het gerechtshof in Den Haag heeft op 12 mei 2020 in een erfrechtzaak een interessante uitspraak gedaan in hoger beroep.

 

Overlijden echtpaar

Een echtpaar op huwelijksreis in de Dominicaanse Republiek kwam kort na elkaar te overlijden. De hoofdregel in het erfrecht is dat de echtgenoot die later overlijdt, het gehele vermogen erft van de echtgenoot die als eerste overlijdt. In dit geval overleed eerst de vrouw en kort daarna de man. Dat betekent praktisch dat de familie van de man uiteindelijk ook het vermogen van de vrouw erft.

 

De rechtbank oordeelde vorig jaar dat het in deze zaak - bij wijze uitzondering - redelijk was om te doen alsof beiden tegelijk waren overleden. Dat zou betekenen dat de helft van het vermogen naar de familie van de man zou gaan en de andere helft naar de familie van de vrouw.

 

Uitspraak Hof

Het hof heeft dit in hoger beroep op 12 mei 2020 teruggedraaid. Het oordeel van het hof komt erop neer dat de letterlijke tekst van de wet moet worden gevolgd. Dat is beter in verband met de ‘rechtszekerheid’. Klik hier om de hele uitspraak van het hof te lezen. 

 

Meer weten?

Wanneer een dierbare overlijdt, is het laatste wat je wil dat er ook ruzie over geld ontstaat. Het is heel belangrijk om dat zoveel mogelijk te voorkomen. Als de twee echtgenoten bij een notaris een testament hadden laten opstellen, waren deze nare rechtszaken niet nodig geweest. Neem bij vragen gerust contact op met erfrechtspecialist Edo Moll. 

 

Lees ook eens: Wet bescherming erfgenamen tegen schuldenCasus: Wie is de erfgenaam?Kan een huisdier erven?Het belang van een executeur

overlijden echtpaar

 

Tags: erfenis, testament , overlijden , nabestaanden

 


 

Reageren

 

Naam

Email adres

Bericht

 

Controle

 

 

Alle velden zijn verplicht!