Menu

Nieuws

 

Onze advocaten en belastingkundigen informeren u graag over actuele ontwikkelingen op het gebied van recht en jurisprudentie. Ook delen wij activiteiten en ontwikkelingen rondom BAX, BAX2Give en BAX4Sports in ons nieuwsoverzicht. Altijd op de hoogte blijven?

 

Schrijf u direct in voor onze nieuwsbrief

Belangrijke update slapende dienstverbanden

08.11.2019

 

Op 8 november 2019 heeft de Hoge Raad uitspraak gedaan over het feit of slapende dienstverbanden wel of niet moeten worden beëindigd.

 

Uitspraak

De Hoge Raad heeft het advies van de advocaat-generaal mevrouw De Bock gevolgd en vandaag antwoord gegeven op prejudiciële vragen van de rechtbank Limburg over de toelaatbaarheid van ‘slapende dienstverbanden’. Op grond overweegt de Hoge Raad dat de eis van ‘goed werkgeverschap’ meebrengt dat een werkgever een werknemer niet in een ‘slapend dienstverband’ mag houden, met het doel om daarmee de betaling van de transitievergoeding te ontlopen.

 

De werkgever is dus gehouden, zo geeft de Hoge Raad aan, op verzoek van de arbeidsongeschikte werknemer, het ‘slapende dienstverband’ te beëindigen. Daarbij past dan vervolgens de betaling van een bedrag ter hoogte van de wettelijke transitievergoeding. Als de werkgever gerechtvaardigde belangen heeft om de arbeidsongeschikte werknemer toch in dienst te houden, kan dit anders zijn (bijvoorbeeld als er een reëel uitzicht is op re-integratie van de werknemer). In de overwegingen gaat de Hoge Raad onder andere in op het gegeven dat er een wet is waarin is geregeld dat werkgevers door het UWV worden gecompenseerd (per 1 april 2020) voor betaling van de transitievergoeding aan een langdurig arbeidsongeschikte werknemer.

 

Verder wordt overwogen dat het duidelijk is dat de wetgever af wil van de ‘slapende dienstverbanden’. Klik hier voor de hele uitspraak. 

 

Meer weten?

Neem voor meer advies over het beëindigen van slapende dienstverbanden of andere arbeidsrechtelijke vragen gerust contact met arbeidsrechtspecialist Mike Timmer op.

 

Lees ook eens: Wet Arbeidsmarkt in Balans: de veranderingenaanspraak op geboorteverlof verruimd

 

slapend dienstverband2

 

Tags: Arbeidsrecht, slapendedienstverbanden, hogeraad, uitspraak

 

Ga terug